14/6/10

FORO ONLINE


Que és un Foro?

En Internet, un fòrum, també conegut com fòrum de missatges, fòrum d'opinió o fòrum de discussió, és una aplicació web que dóna suport a discussions o opinions en línia.


Forma de visualitzar un Foro

La forma de veure un fòrum pot ser plana, en la qual les respostes d'una discussió s'ordenen en forma cronològica; o pot ser niada, en la qual cada resposta està vinculada amb el missatge original o alguna de les respostes subsegüents formant una mica així com un arbre genealògic de discussió, també cridat fil de discussió. En general els fòrums disposen de formes de personalitzar l'aparença a la qual li resulti més còmoda a l'usuari i inclusivament algunes formes mixtes.

Suports per crear un Foro a Internet

Són molts els suports disponibles per a crear un fòrum en Internet. En general estan desenvolupats en PHP, Perl, ASP.NET o Java i funcionen amb CGI o Java. Les dades i la configuració es guarden, generalment en una base de dades SQL o una sèrie d'arxius de text. Cada versió proveeix funcions o capacitats diferents: els més bàsics es limiten als missatges només amb text, els més avançats faciliten la inclusió de multimèdia, format del text, HTML i BBCode. De vegades el suport dels fòrums ve integrat amb weblogs o algun altre sistema d'administració de contingut. Alguns sistemes de fòrums són: phpBB, vBulletin, Invision power board, MyBB, SMF, YaBB, Ikonboard, UBB, JavaBB i altres. Alguns CMS (de l'anglès content management system, sistema d'administració de contingut ) menjo Drupal i Joomla inclouen els seus propis fòrums o integren fòrums d'altres sistemes.

Altres Dades d'Interés

És interessant que molts fòrums en Internet tendeixen a fomentar la creació de comunitats amb regles pròpies i, en alguns casos, inclusivament un propi llenguatge formant una subcultura. S'arriben a organitzar esdeveniments socials que poden arribar a involucrar viatges internacionals massius. Tampoc és difícil trobar gent que ha començat una relació (a distància moltes vegades) amb gent que va conèixer en un fòrum, i inclusivament es coneixen casos que van acabar en matrimoni.

Més enllà que són una eina en Internet, els fòrums generen una gran quantitat d'escrits; però en contrast amb altres tecnologies modernes basades en Internet, com la missatgeria instantània (coneguda popularment per anar en contra de la cultura, en la seva accepció de coneixements generals i vocabulari); molts dels membres dels fòrums realment es preocupen per la qualitat dels textos tant en contingut com en redacció, ortografia, gramàtica i altres característiques del llenguatge escrit, tenint aquest tipus d'usuaris una especial èmfasi a corregir als chaters.

No obstant això, és també molt comú trobar-se fòrums de comunitats d'Internet que utilitzen en demasía termes creats per ells o nous significats per a algunes frases; a l'instant que dificulta la interpretació a un nouvingut (newbie).

Algunes comunitats han trobat en els fòrums una utilitat com eina per a classificar i emmagatzemar enllaços d'arxius distribuïts en P2P, P2M i descàrrega directa.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada