14/6/10

Podcast

Que és un Podcast?

El podcast consisteix en la distribució d'arxius multimèdia (normalment àudio o vídeo) mitjançant un sistema de sindicació que permeti subscriure's i usar un programa que ho descarrega perquè l'usuari ho escolti en el moment que vulgui. No és necessari estar subscrit per a descarregar-los.


Continguts d'un Podcast

Un podcast s'assembla a una subscripció a un blog parlat en la qual rebem els programes a través d'Internet. També un avantatge del podcast és la possibilitat d'escoltar en llocs sense cobertura. El seu contingut és divers, però sol ser una persona parlant sobre diversos temes. Aquesta és la definició base. Ara bé, pot ser ampliada de diferents maneres. Hi ha podcasts sobre diversos temes, sobretot tecnològics. Molta gent prefereix usar un guió i uns altres parlen a capella i de forma improvisada. Alguns semblen un programa de ràdio, intercalant música, mentre que uns altres fan podcasts més curts i exclusivament amb veu, igual que amb els weblogs.

Com s'escolta un Podcast?

Es poden escoltar o veure des de la pàgina web en la qual han estat col·locats. Blogs com el Wordpress i uns altres permeten realitzar podcasting amb l'ús d'eines gratuïtes (plug-ins), com el WordTube o Podpress. També es poden descarregar els arxius de so i video. A partir d'aquí, és una mica personal. Es poden usar programes especials que llegixen arxius d'índexs, descarreguen la música automàticament i la transfereixen a un reproductor mp3. També es pot optar per escoltar-lo en l'ordinador i fins i tot copiar-lo en CDs d'àudio a partir dels arxius mp3 o ogg, segons el format original.

Altres programes que permeten escoltar-los són Doppler, disponible només en anglès i amb una interfície molt senzilla, i Ipodder, ara cridat Juice, disponible en espanyol.


On es guarden els Podcast?

És possible emmagatzemar-los en qualsevol servidor al que tingui accés el seu manufacturador; no obstant això, molta gent té problemes per a allotjar aquests arxius tan grans i que saturen tant l'ample de banda. Afortunadament existeixen opcions d'allotjament especialitzades en podcasting i projectes com Internet Arxivi. També s'estan començant a usar tecnologies de distribució d'arxius mitjançant les xarxes bittorrent i ED2K (emuli, eDonkey, MLDonkey, Llauris, etc.) però no són tan populars. La major part dels programes especialitzats permeten baixar-lo de forma automàtica, ja sigui d'una web o de la xarxa bittorrent.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada